Ред вожње          Ценовник            Линије           Мапа приградских линија             Актуелности         
САЈТ СЕ НЕ АЖУРИРА, СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СУ ОД ИСТОРИЈСКОГ ЗНАЧАЈА!!!

Приградски превоз Београд

Click here to edit subtitle

ПРЕДЛОГ ТАРИФНИХ ЗОНА И ЦЕНА КАРАТА:

Како је најављена реорганизација ИТС-а која ће почети у јуну ове године , направили смо предлог који би требало да уклони све мане које постоје тренутно у градском превозу. Иако су поједина насеља удаљена исто од центра Београда разлика у ценама карата је толико велика да једноставно не постоји оправдање да једни за једну релацију плаћају једну цену , а други за исту ту релацију само у другом правцу плаћају сасвим другу цену. Управо из тог разлога још одавно покренута је иницијатива да се два независна ИТС-а у Београду споје у један систем. Спајање два система у један повлачи за собом и тарифне зоне , јер није исто путовати до Петловог брда или до Лазаревца. Саме тарифне зоне морале су бити потпуно новоизграђене , како би се обезбедила одговарајућа и праведна цена , и како би се уклонило све оно лоше што краси садашњи систем.

Анализом саме територије Града Београда установили смо да је потребно округ изделити на четири тарифне зоне и то једну градску зону која би обухватала урбано језгро града и поједина околна насеља која су физички спојена са градом и три приградске зоне које би обухватале остале делове округа. Морали смо да водимо рачуна о томе где и како треба превући границу тарифних зона како не би нашкодили људима који су у садашњем ИТС 1 систему (уже градске линије).

Што се тиче продаје карата нови систем би само уклонио недостатке садашњег система. Конкретно , постојале би три врсте карата: папирна (картонска) , пластична и персонализована.

Пластична карта остала би основна карта која би коштала 250 динара , али би приликом куповине садржала ГРАТИС или почетни кредит од 200 динара. Важила би, као и до сада, четири године и на њој бисте могли уплаћивати неограничени износ кредита.

А , шта све путник може да уради са иницијалних 200 динара?

Може:

  • 1) очитати три пута карту од 45 минута која важи у једној зони
  • 2) очитати два пута карту од 90 минута која важи у две зоне
  • 3) очитати један пут карту од 120 минута која важи у три зоне
  • 4) очитати један пут карту од 180 минута која важи у четири зоне
  • 5) додати 150 динара (укупно 350 динара) и купити дневну карту која важи за све четири зоне.

Папирна карта је карта за једнократну употребу и могла би се допунити као дневна , тродневна или седмодневна карта и у тренутку очитавања на апарату и истека употребе не би могла поново да се допуни. Ова карта важила би само у А и Б1 зони.
Поред ГРАТИС или почетног кредита не би било лоше , а све у циљу боље наплате , размотрити и увођење још неких бонуса као што су нпр:
  • сваком 10. месечном уплатом, добија се један месец гратис.
  • сваком петом валидацијом, "mt:s" ти поклања 20 MB.
  • сваком 10. валидацијом, "Tempo" ти поклања ваучер од 200 динара.
  • могућност избора једне линије по жељи, на којој ће се наплаћивати 50% цене карте, без могућности коришћења осталих промоција (осим почетног кредита).
  • свака 10. валидација је бесплатна...

Такође , укинули би садашње фиксно трајање месечне карте , па би тако ова карта важила 31 дан без обзира на то када сте је уплатили. Рецимо , ако уплатите допуну 20.7.2015. она би важила 31 дан од тог датума када се уплатили карту. Исто правило важило би за полумесечне (15 дана) и годишње (365 дана) карте. Дакле , ваше персонализоване карте могли бисте допунити за 15 , 31 или 365 дана.
За сва повлашћена лица уводе се повластице, на којима би се задржао садашњи фиксни систем наплате. Повлашћена лица су незапослени, студенти, средњошколци и пензионери до 65 година. Остале категорије путника имале би стандардну наплату која важи за персонализоване картице , али са другачијим ценама у односу на запослене које су дате у приложеној табели.